[...] np do tej owsianki dorzuć trochę twarogu i orzechów lub wiórków kokosowych. Omlet owsiankowy z jajkami i oliwą jak najbardziej zbilansowany. Ja natomiast mam pytanie o kwasy tłuszczowe wielonienasycone. Ostatnio dbam o to żeby utrzymać dobre proporcje i brakuje mi trochę wielonienasyconych z omega 3. Nie mam za bardzo dostępu do oleju [...]
Dzięki Popuri :) W niejednym artykule czytałem że w orzechach włoskich jest sporo omega 3, a przecież w oleju z tych orzechów jest go nie wiele. O co tu chodzi ? W orzechach masz ALA, więc inne kwasy tłuszczowe. Olej z orzechów w zależności od produkcji, może ich nie posiadać lub posiadać utlenione.
Chciałem sobie zrobic masło orzechowe z orzechów włoskich. Czy przed blendowaniem koniecznie trzeba blanszowac? I czy taka obróbka termiczna nie wpłynie na utrate właściwości odzywczych orzeszków? :) Kwasy tłuszczowe z orzechów włoskich mogą zdecydowanie szybciej ulec utlenieniu niż np z migdałów.
Chciałem sobie zrobic masło orzechowe z orzechów włoskich. Czy przed blendowaniem koniecznie trzeba blanszowac? I czy taka obróbka termiczna nie wpłynie na utrate właściwości odzywczych orzeszków? :) Kwasy tłuszczowe z orzechów włoskich mogą zdecydowanie szybciej ulec utlenieniu niż np z migdałów. Czyli nie blanszowac? a wyjdzie tez dobre w smaku [...]
Słyszałem o uczuciu gorąca po posiłku potreningowym; czy jest to cos dobrego, jak to "zrobić"? Jak po etykiecie dowiedzieć się czy np baton zawieta utwardzone kwasy tłuszczowe? Tzn. jak ten kwas jest zapisywany; musi być napisane całkowicie utwardzony tłuszcz, czy może być to jakoś inaczej oznaczone? Zmieniony przez - Orszul w dniu 2015-12-22 [...]
[...] ich wady (wspomniane pestycydy, chociaż tutaj mamy gratis cynk ). outsidee: chodziło o sproszkowane jajka, co jest świętą prawdą Równie dobrze mogę napisać, że kwasy tłuszczowe trans powodują utratę tkanki tłuszczowej, wzrost lbm, obniżają cholesterol, leczą raka. Zapomnę tylko napisać, że miałem na myśli CLA Zmieniony przez - [...]
[...] że nie stosowałem nigdy specjalnej diety, po prostu w okresach ćwiczenia/na cyklach starałem się rozłożyć standardowe 3 posiłki na 5-6, dbałem o odpowiednia ilość białka, kwasy tłuszczowe z suplementacji itd. Tak w ogólności. Plan na najbliższe dwa+ miesiąca, to roztrenowanie po przerwie, i cykl masowy. Tygodniowy plan treningowy zakłada 3x [...]
[...] E 110 (dla smaku pomarańczowego), E142 (dla smaku jabłkowego), E104 (dla smaku cytrynowego) . Wartość odżywcza 100 g Wartość energetyczna: 1581kJ / 378 kcal Białko 0 g Węglowodany 93 g w tym cukry 93 g Tłuszcze 0 g w tym nasycone kwasy tłuszczowe 0 g Błonnik pokarmowy 0 g Sód 0 g Dextrose 93 g Taurine 5 g Magnez 187 mg
Ryby jak najbardziej. Śledź jest bardzo dobry. Makrela, chociaż tłusta (to ma kwasy tłuszczowe omega 3) jedyny minus, że wędzona, ale summa summarum ja bym jadł przy każdej okazji (nawet, żeby urozmaicić dietę). a propos chleb mógłbyś zamienić na płatki owsiane i ewentualnie zmamienie z ryżem kaszę jęczmienną (ja sobie chwalę, bo ryż akurat [...]
[...] Nie wystarczy wyrzucenie tłuszczu z menu. Tkanka tłuszczowa powstaje z i pod wpływem węglowodanów (insuliny). Oczywiście jeżeli w ich towarzystwie trafią się "gotowe" kwasy tłuszczowe to również ją zasilą. Kabo - przy typowym bilansowo-energetycznym podejściu do CKD - wpadasz w swoistą sinusoidę: odtłuszczenie - zatłuszczenie - [...]
[...] letnie głupoty, którymi byliśmy zarzucani. A tak dla ciekawych: goryl jako jeden z najsilniejszych "roślinożerców" często podawany jako przykład...doczytać proszę co dzieje się w jego układzie trawiennym ze zjadanymi roślinami...podpowiem zamienia je na nasycone kwasy tłuszczowe i to na nich opiera się jego metabolizm.|-) Dobra koniec kropka.
[...] liczą stosunek o3 do o6 i od przejrzenia jadłospisu należy rozważyć ewentualną dodatkową suplementację kwasami omega 3. Z lnianym trzeba uważać bo się szybko utleniają w nim kwasy tłuszczowe podczas złego przechowywania, podgrzewania do tego przed ewentualnym włączeniem do diety trzeba zobaczyć ile się spożywa ogólnie wielonienasyconych kwasów [...]
[...] E i D. Dominującym kwasem tłuszczowym jest wartościowy dla zdrowia kwas linolenowy. Gatunek ten jest również bogatym źródłem błonnika pokarmowego" - wikipedia "Nienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w orkiszu mają dobroczynny wpływ na układ krążenia, wpływają na obniżenie poziomu „złego” cholesterolu. Błonnik pokarmowy wspiera pracę przewodu [...]
[...] :-D z moich info: orkisz to pszenica, jej stara odmiana, nieuprzemysłowiona, więc trudniej ją uprawiać (mniej wydajna uprawa, niedporna na szkodniki itp) stąd zdrowsza (niepozbawiona w trakcie uprzemysławiania co cenniejszych makro-mikro elementów, kwasy tłuszczowe itp) i droższa (vide uprawa). w skórcie lepsza pszenica, no ale pszenica :-)